L'Aguilera:el riu de Bonastre


L'Aguilera és un riu. No és un torrent. Neix com a torrent al fondo del Revell però acaba sent un riu, o si voleu un rierol. S'eixampla amb les aportacions de la Font dels Masos i del Roldonar.
Més avall s'hi afegeixen altres torrents i sorgències. Desemboca al Mediterrani ente Roda i Creixell.
És un curs d'aigua superficial en molts trams. En d'altres el seu petit però continu cabal baixa subterrani.
L'aqüifer allotjat sota el sòl de Bonastre és molt important. A la comarca, antigament, a Bonastre se'l coneixia com "el poble de l'aigua". Eren i són nombroses les fonts i encara ho són les mines i basses que perduren.
La superficialitat confereix a l'Aguilera un gran valor ecològic i és responsable de la vegetació típica del bosc de ribera que tenen altres cursos d'aigua de major importància, com ara el pròxim Gaià. Tan en el llit de l'un, com en el de l'altre, hi podem trobar gairebé les mateixes espècies vegetals. Els ocells i tota mena d'animals hi troben refugi, aigua i menjar.
El fil d'aigua que hi transcorre, fins i tot en períodes de forta assecada, és un indicador suficient per atribuir-li la categoria de riu i valorar-lo, no pel seu cabal, sinó per l'ecosistema diferenciat que suposa en el territori.
Diguem-li com volgueu, riu o torrent, però valorem-lo en la seva totalitat. No el releguem de per vida a les funcions d'abocador o de claveguera que fins ara li hem assignat.